Kalevassa 16.10.2017 julkaistussa uutisessa ”Helsinki-Vantaan laajennus tuo jälleen lisää lähtöportteja” kerrotaan Helsingin lentoaseman laajentamisesta. Uutisen mukaan kävijämäärät ovat nousseet odotettua nopeammin. Tämä onkin hyvä syy laajentaa lentokenttää, sillä sitä kautta Suomeen saadaan lisää turisteja ja heidän kauttaan tietenkin arvokkaita vientituloja. Ja jos turistit ovat olleet tyytyväisiä täällä Suomessa saamaansa palveluun, leviää heidän kauttaan tieto nopeasti heidän tuttavilleen, ja kenties kyseiset tuttavatkin pian saapuvat lomamatkalle Suomeen – vaikkapa joulupukkia katsomaan.
Finnair hyötynee myös kovasti laajennuksesta. Sillä on vahva etulyönti asema kilpailussa muiden lentoyhtiöiden kanssa, sillä se saa käyttää Venäjän ilmatilaa. Näin ollen lentojen kestot muun muassa Aasiaan lyhenevät huomattavasti. Asiakkaat valitsevat täten yhä useammin Finnairin lennon, sillä lennon ja lentoyhtiön valintaan vaikuttaa suuresti matkaan kuluva aika.
Toisaalta voidaanko olettaa, että kävijämäärät jatkavat nousuaan myös laajennuksen jälkeen? Entä jos ihmiset alkavatkin ajatella enemmän ympäristön hyvinvointia tulevina vuosina ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään muutosten vuoksi, eivätkä siksi enää harrasta yhtä paljon matkailua ulkomaille? Mutta toisaalta voi olla, etteivät ihmiset tule tajuamaan ilmastonmuutoksen vakavuutta ennen kuin on jo aivan liian myöhäistä. Varsinkaan kun vasta valtaan noussut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei edes usko ilmastonmuutoksen olevan totta.
Entä voiko terrorismin uhka nousta, kun Helsingin lentokentälle virtaa jatkuvasti ulkomaalaisia? Sen tulevaisuus tulee näyttämään. Mielestäni kuitenkin terrorismia suurempi ongelma on lentokoneiden aiheuttamat valtavat ympäristökuormitukset. Lentokoneet kuluttavat todella paljon polttoainetta, ja jos lähtöportteja rakennetaan seitsemän lisää ja turistien määrä jatkaa nousuaan, tulevat päästöt nousemaan todella tuntuvasti. Mielestäni lentokentän laajennuksen edut eivät nouse tämän haitan yläpuolelle ja ajatuskin tästä puistattaa – emmekö ole kuormittaneet ympäristöä jo ihan tarpeeksi?