Yle uutiset 25.10. Terrafame hakee lupaa uraanin tuotantoon - Yhtiö: taloudellinen merkitys ei suuri, mutta parantaisi kannattavuutta

 
Kaivosyhtiö Terrafame (ent. Talvivaara) kertoo jättävänsä lupahakemuksen hallitukselle koskien uraanin talteenottoa kaivosalueella. Terrafame käyttää tällä hetkellä malmin rikastukseen bioliuotusmenetelmiä. Bioliuotuksen eräs sivutuotteista on luonnonuraani. Sitä ei kuitenkaan tällä hetkellä kerätä talteen vaikka se olisikin mahdollista. Terrafamella on kaivosalueella noin 75milj. € arvoinen uraanin talteenottolaitos joka tosin vaatisi vielä n. 10milj.€ lisäinvestointeja ennen käyttöönottoa. 
 
Itse näen tällaisen vaihtoehdon uraanin hankkimiselle varsin mielenkiintoisena. Tämänhetkiset uraanin suurimmat tuottajat ovat Australia ja Kanada, jolloin myös mahdollisesti Suomen omaan käyttöön tuleva uraani olisi mahdollisesti potentiaalinen vaihtoehto. Toki kuten otsikossa kerrottiin, ei uraanin taloudellinen merkitys ole suuri, sillä Terrafamen talous nojaa pitkälti nikkelin ja sinkin tuotantoon. Kuitenkaan en torppaisi ideaa liuotustuotteena syntyvän uraanin talteenottamisesta. Aina toisinaan tapetille nousee myös keskusteluja Suomeen rakennettavasta Olkiluodon ydinvoimalasta - ainakin teoreettisella tasolla lienee mahdollista ajatella, että Terrafamen talteenottamaa uraania voitaisiin hyötykäyttää Suomen omissakin ydinvoimaloissa. Toisaalta uraanin talteenotto voisi olla myös imagokysymys Terrafamelle. Lähes jokainen on varmasti kuullu Talvivaaran surullisenkuuluisasta tarinasta sen osan, kuinka se on aikaansaanut mittavia ympäristötuhoja alueella. Uraanin talteenotto vähentäisi prosesseissa kiertävän ja jätteeksi muodostuvan uraanin määrää, jolloin sillä luultavasti myös saisi aikaan edullisen muutoksen kaivoksen ympäristöön.