Taloussanomissa julkaistiin 27.10 uutinen otsikoltaan: Google: Suomesta lähtee satoja tuhansia työpaikkoja, mutta tilalle syntyy uusia - ”Ei pidä olla peloissaan”. Siinä kerrottiin Googlen teettämästä tutkimuksesta automatisation ja tekoälyn vaikutuksesta työpaikkoihin Pohjois-Euroopassa. Tutkimuksen mukaan vuoteen 2030 mennessä automatisaatio ja tekoäly vievät satojen tuhansien työpaikkoja. Googlen maajohtaja Antti Järvisen mukaan kuitenkin teknologian kehitys on ollut historiassa suurin yksityinen kontribuuttori uusien työpaikkojen luomiselle, eikä se muutu tulevaisuudessa. Automatisaatio toisi siis uudenlaisia työpaikkoja menetettyjen tilalle. Uutisessa kerrotaan, että ihmisten yleinen ajatus automatisaatiosta on kuitenkin negatiivinen. Keskustelun kohteena paljon ollut Nordea muunmuassa ilmoitti vähentävänsä lähivuosina 6000 työpaikkaa automatisaation johdosta. Uutisessa myös kerrotaan, kuinka alempaa koulutusta vaativat alat ovat enemmän vaarassa kun korkeaa koulutusta vaativat.

Teknologia kehittyy nopeaan tahtiin ja sitä tullaan hyödyntämään mahdollisimman paljon. Tämä tulee väistämättä näkymään eri alojen henkilöstön tarpeen vähentymisenä. Monilla aloilla ihmiset voidaan korvata koneilla. Kaikkia työpaikkoja ei kuitenkaan voida korvata koneilla ja alat jotka tulevat näkemään suurimman muutoksen tarvitsevat väistämättä tietyn määrän henkilöstöä. Mielestäni yleisesti automatisoituminen on hyvä asia. Ihmisten täytyy yleisesti olla korkeammin koulutettuja varman työpaikan saamiseksi, eikä korkeasti koulutettu väestö ole ikinä haitaksi. Automatisoituminen tulee myös tuomaan uuden työpaikkojen kirjon, johon tulemme tarvitsemaan henkilöstöä.

Automatisoituminen ja tekoäly tulevat helpottamaan aloja, joissa on pula työntekijöistä. Myös korkeasti koulutettujen työttömyys tulee vähenemään. Olen siis samaa mieltä Googlen kanssa. On tietenkin huono asia, että ihmiset menettävät työpaikkoja, mutta juuri työpaikkansa menettäneitä voitaisiin mahdollisesti kouluttaa uusiin, automatisaation ja tekoälyn tuomille työpaikoille.