Meneekö ihmisen korvaaminen tekoälyllä johtoryhmässä liian pitkälle? Päivi Lakka kirjoittaa Iltasanomissa 16.10. it-yhtiö Tiedon nimittämän Alicia T –nimisen tekoälyn toimivan nyt täysivaltaisena jäsenenä datakeskeiset liiketoiminnot -yksikkönsä johtoryhmässä. Alkuvaikeuksistaan huolimatta Alicia T on toiminut vuoden ajan tukena päätöksenteossa data-analytiikan avulla vähentäen "mututuntumalla" tehtyjä päätöksiä.

 

Alicia T:n opittua ymmärtämään suomalaisten rallienglantia se on pitänyt johtoryhmän keskustelun tilastojen nojalla järkevänä ja latonut faktat pöytään. Tekoälyä kehitetään edelleen, sillä pyrkimyksenä on, että Alicia pystyisi käsittelemään suurta määrää tietoa ja että sillä olisi edellistäkin parempi pohjadata sekä informaatiolähteitä.

 

Siitä huolimatta, että Alicia ei korvaa yhdenkään työntekijän kokonaista toimenkuvaa, herää kysymys: onko tekniikka edennyt liian pitkälle? Minun mielestäni ei ole — vielä. Tekoäly on mainio apu ja helpotus ihmisen työhön, mutta se ei koskaan saisi korvata työntekijää. Siinä menee mielestäni jo raja. Kuten Taneli Tikka uutisessa mainitseekin: "nyt kenenkään ei tarvitse tarkistella faktoja ja lähteä googlettamaan kesken kaiken".