Taloussanomien 27.10 julkaistussa uutisessa kerrotaan, kuinka googlen teettämän tutkimuksen mukaan tekoäly ja automatisaatio poistavat Suomesta satojatuhansia työpaikkoja vuoteen 2030 mennessä, mutta loppujen lopuksi ilmiö lisää työpaikkoja tulevaisuudessa enemmän. Tekoäly ja automatisaatio kuulostavat toki jännittävältä ajatukselta. Varsinkin kun perinteisiin työnkuviin on jo totuttu vuosien saatossa.

 

Ajat muuttuvat. Tulevaisuudessa tulee järjestää enemmän työpaikkoja väestön kasvaessa koko ajan laajemmaksi. Vaikka tekoäly poistaa työpaikkoja nykyään suhteellisen paljon, tulee se niitä tulevaisuudessa lisäämään entisestään, joten niihin kannattaakin sijoittaa. Teknologian kehittyessä tulee toki kouluttaa uusiin ammatteihin laadukasta työvoimaa.

 

Uutisessa sanotaan, että ”iso huomio Suomen kannalta on ettei pidä olla peloissaan.” Itselläni kuitenkin tulee kuitenkin mieleen kysymyksiä; saattaisiko tekoäly avustaa työnteossa niin paljon, että ihmisen älyn käyttäminen vähenisi? Onko se uhka vai mahdollisuus? Onko tekoälyn mahdollista syrjäyttää ihmisen äly? Aika näyttää.