Onko valtio tehnyt työttömille liian helpot oltavat? Kauppalehti kertoo artikkelissaan 18.10., kun työnhakija oli saapunut työnhaastatteluun ilman minkäänlaista panostusta itse työn saamiseen. Artikkelissa työnantaja kertoo ajattelevansa niin, että työnhakija vältteli töytä, koska hän saa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työhaastattelu oli siis edellytys päivärahan jatkumiselle.

 

Suomen valtio on antelias päivärahojen ja erilaisten tukien jakamisessa, mutta pitäisikö työttömille olla erilaiset säännöt? Jos työtön pystyy elämään valtion siivellä monia vuosia, eikö työttömyyspäivärahan periaatteita tulisi muuttaa. Artikkelissa kerrotaan, että moni yrittäjä on myös tavannut työnhakijoita, jotka eivät ole kiinnostuneista tarjotusta työstä. Moni siis elättää itsensä valtion tuilla, eikä monilla ole aikomustakaan hankkia oikeita töitä.

 

Siitä hetkestä, kun jää työttömäksi, tulisi olla noin puolen vuoden pituinen, milloin työttömyyspäiväraha olisi mahdollinen. Sen ajan sisällä yksilön tulisi etsiä töitä. Järjestelmämme tulisi olla sellainen, etteivät tällaiset siivelläelijät voisi hankkia elantoansa kokonaan valtion tuista.