Helsingin Sanomien talousuutisissa 24.20. kerrottiin otsikolla ”Selvitys: Hanhikiven ydinvoimalan venäläisten toimittajien turvallisuuskulttuuri on huono – Fennovoimaa kehotetaan ottamaan tiukempi linja”, ydinvoimalan rakentamiseen osallistuvien venäläistahojen turvallisuusrajausten löyhyydestä ja puutteellisuudesta. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n selvityksen mukaan Hanhikiven ydinvoimalan rakennuksesta vastaavan Fennovoiman tulisi ottaa tiukempi linja venäläisten toimittajien säädösten osalta.

Mielestäni on hyvinkin huolestuttavaa, että Fennovoimaa täytyy erikseen muistuttaa turvallisuuteen liittyvästä laadunvalvonnasta, onhan kyseessä kuitenkin ydinvoimalan rakentaminen. Selvityksen mukaan Fennovoiman itsensä turvallisuuskulttuuri on kyllä kohdillaan, mutta venäläisten toimijoiden kuten Raosin sekä ydinvoimalan pääurakoitsija Titan 2:n tilanteesta löytyy selviä puutteita.

Vaikka puutteet ovatkin ainakin enimmäkseen työturvallisuuteen ynnä muuhun vastaavaan liittyviä, eivätkä niinkään välttämättä suoranaisesti rakentamisen laatuun, on Fennovoiman mielestäni silti oltava tarkka sen suhteen, että myös itänaapurin tavat vastaavat meidän asetuksiamme ja periaatteitamme. Ydinvoimalla on nimittäin jo valmiiksi erittäin paljon vastustusta, vaikkakin minun mielestäni oikein toteutettuna ydinvoima on parhaita energiantuotantotapoja.